výpalné od Bureše

30.03.2016 13:41

Kdysi mi při našich potížích s poskládáním závodu do legislativního rámce někdo radil, abychom akci udělali pod záštitou nějakého politika - že to pak bude otvírat zabedněné dveře a problémy budou řešitelné. Tahat do akce politiku se mi odjakživa příčilo. Nakonec se situace vyvinula ne zcela řízeně tak, že do přípravy neuskutečněného ročníku 2014 byl zapojen jeden ze senátorů, a kýžený výsledek se stejně nedostavil.

Dva roky po té se nám politika narvala do stojatých vod akce znovu. Hned jak mi přišla notifikace z datové schránky spolku, neměl jsem klid na duši. A oprávněně. Do datovky dorazil platební výměr na pokutu z finančního úřadu. Zíral jsem na to. Pokuta je za zločin, kterého jsme se dopustili tím, že jsme v loňském roce (2015) podali daňové přiznání spolku včas, a v pořádku - nepodali jsme ho ale prostřednictvím datové schránky. A to byla naše zákonná povinnost, protože datovou schránku máme.

Nedalo mi to spát, nebylo mi jasné proč teď, když datovou schránku pro spolek Cyklo LeMans máme od roku 2012. A do loňska to nikomu nevadilo. Tak o co tady jde? Jde o to, že státní kasu je potřeba naplnit všemi možnými prostředky. Jeden z nich je legislativní šikana a džungle. Zákon, který toto řeší, byl totiž k 1.1.2015 novelizován, a v příslušném paragrafu přibylo jedno písmeno, které řeší podání daňového přiznání prostřednictvím datové schránky. Toho si samozřejmě nikdo z nás nevšiml. Částka výpalného 2 000 Kč (slovy dva tisíce) je v zákoně stanovena taxativně, není tam žádná varianta "až do výše" nebo něco podobného. Po konzultaci s několika odborníky z oboru jsem byl ujištěn, že případný pokus o odvolání je ze zmíněného důvodu marnost a ztracený čas.

Suma sumárum si tedy dovolím shrnout - jednalo se o daňové přiznání za rok 2014 spolku Cyklo LeMans, který je nezisková organizace. Shodou okolností se už jednalo o rok, kdy jsme se sice o přípravu snažili, ale vyšla vniveč. V souvislosti s daňovým přiznáním se tedy jednalo o rok, kdy na straně příjmů i výdajů byla čistá krystalická nula - křišťálovější než měl svého času Staník Gross. Za tuto nulu přiznanou na papíře, a ne elektronicky, jsme jako nezisková organizace obdrželi výměr na pokutu 2 000 Kč. Co k tomu dodat? Asi jen klasiku nadporučíka Mazurka - "Kázeň musí být! Tak je to správné, tak je to dobře." A ministrovi financí by měl někdo zakázat vycházky, než nás tato skvadra přípraví o poslední prostředky i zdravý rozum.

Sponzorovali nás:   ZDENĚK JANEČEK
   KAREL KLAJBA
účastníci akce:

 

 

Obec Šaratice hostila náš závod dlouhých deset ročníků. Po roční pauze jsme akci připravovali opět zde. Bohužel naše legislativa a její vykonavatelé naši snahu zarazili. Za dlouholetou vstřícnost a poskytnutí vynikajícího zázemí šaratickým děkujeme.